Margit og Mihad vil være grønne ambassadører


Alle seks boligforeninger i Sønderborg Kommune er i gang med energirenoveringer, som skal understøtte deres grønne profil. Beboere spiller en meget vigtig rolle i denne proces som ”grønne ambassadører”. SAB har inviteret sine grønne ambassadører til et informationsmøde på onsdag, den 23. september, på Bygtoften.

Af Ruth Nielsen, Happi-projektet

Margit Vraa bor i Sønderborg Andelsboligforeningens boligområde Nørager. Hun var med det samme begejstret for ideen om at blive grøn ambassadør. Hun kan næsten ikke få armene ned:
- Jeg kan arbejde for bæredygtighed i vort område og generelt gøre noget for at forbedre klimaet, med solceller og lignende.
- Jeg er bare mig selv. Jeg har ingen faglighed. Jeg tror, at vi som ambassadører får lov til at komme med de skæve ideer.  Jeg kan også godt lide at møde andre, som tænker grønt, siger hun og glæder sig over, at beboer Mihad Lubani også er med på tanken om at være ”grøn ambassadør”.

Ingen løftet pegefinger
Margits miljøbevidsthed begyndte, da hun som yngre så noget skovsvineri.
- Det var da utroligt, hvad folk havde smidt ud i naturen. På Facebook tales der meget om, hvordan plastic forurener. Vi er nødt til at rydde op efter os. Det handler også om vaner. Men jeg ved, at det tager sin tid at ændre holdningen.
Det kender Mihad noget til:
- Siden mine børn er flyttet for sig selv, passer de på med at bruge vand og strøm. De skal jo betale. Nu må de tage ansvar.
Hun er frustreret over, at nogle beboere i boligblokken ikke kan finde ud af at sortere deres affald.
- Nogle sender deres børn ned med affald. De kan næsten ikke nå containeren, derfor står der tit poser ved siden af. Hvordan skal de vide, hvad de skal gøre af plastic? De forstår det ikke nu. Jeg er ked af det. Der er nogle, som ikke vil høre.
Hun ved, at det ikke tjener sagen at skælde ud:
- Man skal være pædagogisk, ikke have løftet pegefinger.

Margit sparer helt utroligt
Begge kvinder tror, at det bliver en vigtig opgave for ambassadørerne at vejlede beboere i at sortere affald, men der er også andre områder, de gerne vil vejlede i. 
For eksempel har Margit selv skiftet alle sine elpærer ud med LED, og hun sparer på varmt vand, så hendes forbrug er lille. Det er sket, at medarbejdere fra boligforeningen er kommet forbi: 
- De ville ikke tro, at jeg bruger så lidt varmt vand. Jeg er tre gange om ugen i svømmehallen. Der vasker jeg mit lange hår, forklarer hun.
Og hun tager et ekstra par sokker på, hvis hun skulle fryse. Hendes stuetemperatur ligger ved omkring 20 grader.
Begge ved også, hvor vigtigt det er at lufte ud, og hvordan man gør.
- Sluk for varmen og åbn vinduene i mindst ti minutter. Vi har brug for frisk luft, selv om det er iskoldt uden for”, siger Mihad.

Med til at definere rollen
Margit og Mihad er glade for, at de som grønne ambassadører er en del af korpset, at man arbejder sammen - både i sin egen boligforening og sammen med ambassadører fra andre boligforeninger.
De er også glade for, at de er med til at definere rollen som ambassadør. Alle boligforeninger har deres egen kultur.  De skal beskrive og finde frem til opgaver, de vil løse som grøn ambassadør, til gavn for klimaet, for beboerne og for boligorganisationen. 

EUC Syd tilrettelægger et kursus for alle de grønne ambassadører, som bliver den 21. oktober på  EUC Syd i Sønderborg.
Læs evt mere HER
Man kan melde sig som grøn ambassadør eller og læse mere på projektets hjemmeside: go-happi.dk